Vakantie

Juli en augustus blijven de maanden bij uitstek om te rusten, te herbronnen, tijd te maken voor allerhande zaken die door het jaar blijven liggen, …

De zomer van 2014 was voor mij:

– Een weekje met mevrouw naar de zee waar ik nog wat werkte en we samen genoten van boeken, rust, goed weer en heerlijke avondwandelingen op het strand. Heerlijk om te merken hoe op een terras in de schaduw van een prachtige boom werken terwijl mevrouw wat zit te lezen echt ontspannend is.

– Heel wat fijne boeken lezen. Vooral fictieboeken, wat er doorheen het jaar weinig van komt. Ik heb er onder andere twee van Joost Zwagerman gelezen (Gimmick & Vals Licht) en wat ik bij hem zo knap vind is dat hij je helemaal meeneemt in het leven van de hoofdpersonages. Dat is wat ik heerlijk vind aan lezen: helemaal meegenomen worden in een sfeer, een leven, een verhaal. Heel inspirerend en het doet je stilstaan bij je eigen leven. Ik geniet er ook telkens weer van om stiekem het laatste hoofdstuk een dag te laten liggen, omdat ik nog geen afscheid wil nemen.

– Drie weken kamperen met het hele gezin. Met z’n zessen richting Aveyron in Frankrijk en genieten van een heel ander ritme. Om vier uur op, rond vijf uur vertrekken en ongeveer twaalf uur later onze tent opzetten op een heel kleine, gezellige camping. Vanaf dan begint er een ander leven: heel de tijd buiten, samen, genieten van de natuur, de cultuur (wat een prachtige streek met heel toffe middeleeuwse stadjes en dorpjes), het wandelen, het samen koken en eten, lezen, mijn hangmat, …Elke keer weer een periode die nog eens duidelijk maakt wie en wat het belangrijkste is in mijn leven: mijn vijf gezinsgenoten.

– Veel contacten met ‘vreemde mensen’. Op de camping toffe babbels hebben met de beheerder (een oudere man die druiven heeft waar hij druivensap van maakt), de andere gasten (onder andere een ouder Nederlands koppel waarvan de man vaak alleen ging wandelen – zijn vrouw bracht hem naar de startplek en haalde hem weer op), de passanten op de camping (het lag op de weg naar Compostella en er waren dus veel mensen die één nachtje in een klein tentje kwamen overnachten), de vrouw van de bakker waar ik elke dag vers brood ging halen (in ‘t begin ben je een gewone klant, na een week verandert er iets en word je een soort vaste klant), … Ik geniet er telkens weer van nieuwsgierig te zijn naar hun verhalen en verbinding te maken. Het kleurt de vakantie.

– Mijn zus die een weekje komt logeren. Altijd fijn om een bekende au pair te hebben. De kinderen genieten er heel erg van, en ‘t is fijn weer aan het werk te zijn en ‘s avonds een fijne bekende aan tafel te hebben. Deze weken zijn echt kadootjes.

– Twee trouwfeesten. Eentje waar ik mee voor de muziek mocht zorgen, en eentje van een neef. Telkens weer fijn om de liefde te zien tussen twee mensen en te voelen dat het echt is. Het doet me telkens ook weer stilstaan bij mijn eigen relatie, en dat is fijn. Binnenkort twintig jaar samen.

Het doet veel deugd dit hier neer te schrijven. De energie van de zomer neem ik graag mee de rest van het jaar. Dat zorgt ervoor dat er niet per se een cesuur staat tussen werken en vakantie. Ik bouw graag vakantiegevoel in tijdens het werk. Werken tijdens de vakantie is ook niet erg als je het zelf kan en mag vormgeven. Wat doe jij om het altijd wat vakantie te laten zijn?