De kracht van stilte

5 positieve effecten van stilte in teammomenten

De laatste tijd valt het me op hoe moeilijk mensen het vaak hebben met stilte.

Tijdens verschillende begeleidingen en vormingen kwam het thema de laatste maand terug.

 


Ik heb zelf al gemerkt dat stilte een heel positief instrument is om constructief samen te werken in teams.

Ik som 5 positieve effecten van stilte op die ook in jouw organisatie het verschil kunnen maken:

1. Stilte creëert ruimte

Vaak zitten we tijdens vergaderingen te dicht op het onderwerp waar we mee bezig zijn. Door stiltemomenten in te lassen creëren we de ruimte om afstand te nemen van waar we mee bezig zijn. Onze gedachten worden geprikkeld en krijgen de kans om uit de denksporen te geraken waar we ons in vastgereden hebben.

2. Stilte geeft tijd

We stappen vaak van ‘s morgens al in een druk-druk-druk-modus. Door stilte in te lassen krijgen we de tijd even tot rust te komen. Dit gecombineerd met een korte ademhalingsoefening zorgt ervoor dat we even tijd nemen voor onszelf en daardoor sterker en rustiger in ons werken kunnen stappen.

3. Stilte doet luisteren

In vergaderingen worden vaak gewoon meningen naar mekaar geworpen. We vinden het allemaal zo belangrijk om onze mening te verkondigen dat we vaak te weinig bezig zijn met wat anderen zeggen. Stilte zorgt ervoor dat we rustig kunnen verwerken wat er precies allemaal gezegd werd door de andere aanwezigen.

4. Stilte nodigt uit

Niet iedereen vindt het even vanzelfsprekend in groep het woord te nemen. Vaak zijn enkele mensen veel aan het woord en horen we een aantal mensen niet. Tijdens de stilte krijgen mensen die minder snel meningen formuleren de kans hun inbreng te doen en de tijd te nemen hun gedachten te ordenen.

5. Stilte verbindt

Door de verbale communicatie uit te schakelen voelen we veel meer. We worden ons veel meer bewust van de groep waarin we zitten en verbinden ons op een heel andere manier. Door eens een agendapunt helemaal in stilte te behandelen (enkel door te schrijven) worden we ons veel bewuster van de andere(n).

Wanneer zet jij stilte in?

Op welke moment ga jij stilte heel bewust gebruiken in de komende twee weken?

Geniet ervan!

 
5 positieve effecten van stilte in teammomenten